Norrköping och Vadstena vill knyta samman sina två starka kulturkommuner på ett nytt sätt som blir till nytta för hela regionen. Avsikten är att skapa ett långsiktigt samarbete i form av ett musikaliskt kraftfält.

– Vi behöver mer av regionalt samarbete, inte minst inom kulturen. Med det här samarbetet förstärks musiklivet i Norrköping och Vadstena, men också i hela regionen, säger Lars Stjernqvist (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Målen är bland annat att:

  • Skapa en brygga för klassisk sång genom och mellan Wilhelm Stenhammar International Music Competition, Vadstena-Akademien och Scenkonstbolaget i Östergötland.
  • Utveckla och säkerställa Wilhelm Stenhammar International Music Competition till nytta för hela regionen.
  • Stärka samarbetet mellan städerna genom samarbeten mellan Vadstena-Akademien, Sång- och Pianoakademin i Vadstena, musikutbildningen vid De Geergymnasiet i Norrköping samt Norrköpings Symfoniorkester.

– Vadstena och Norrköping tar initiativet till att öppna en arena för konstnärlig förnyelse och oförutsägbara skapande möten. Vi har genom praktisk kulturpolitik öppnat för utbyten och kreativ samverkan, säger Anders Hedeborg (S), vice ordförande i kommunstyrelsen Vadstena.

Läs avsiktsförklaringen

Foto: Vadstena-Akademien, Markus Gårder