VISSTE DU ATT...

det är gratis parkering i hela Vadstena kommun.

VISSTE DU ATT...

Vadstena har blivit utsedd till en av Sveriges mysigaste småstäder.

VISSTE DU ATT...

alla barn i Vadstena kommun har möjlighet att lära sig simma vid 6 års ålder.

VISSTE DU ATT...

Vadstena kommun är landets 3:e bästa skolkommun.

VISSTE DU ATT...

det finns ett rikt och aktivt föreningsliv i Vadstena kommun.

VISSTE DU ATT...

Vadstena är en av världens viktigaste pilgrimsorter.

VISSTE DU ATT...

Vadstena kommun är bäst i länet på ung företagsamhet.

VISSTE DU ATT...

… det finns en skidanläggning för utförsåkning på Omberg.

VISSTE DU ATT...

det finns gott om sandstränder i Vadstena kommun.

Historisk idyll

Få städer är så vackra som Vadstena med sin pittoreska stadsmiljö, blomstrande trädgårdar, mysiga kullerstensgator och fantastisk utsikt över Vättern.

Vadstena bär på många minnen med slott, kloster och medeltida gränder inpå knuten. Närheten till sjön, det rika kulturutbudet och en stadigt växande turistström ger innerstaden en speciell, kontinental atmosfär med mysiga uteserveringar, caféer, butiker och ett myllrande folkliv under sommarmånaderna. Naturen erbjuder både vackra parker och grönområden, långa sandstränder, ett berg och två stora sjöar med fantastiskt natur- och djurliv.

En av Sveriges bästa skolkommuner

Vadstena är en kommun som gjord för barnfamiljer. Närhet till en skola i toppklass och fritidsintressen, i kombination med en säker och bilfri miljö, gör att du som förälder kan känna dig trygg.

I Vadstena kommun finns tre förskolor, tre grundskolor och även en gymnasieskola som lockar elever från hela Sverige. Vi tror på en hög andel närproducerad mat och ser därför till att servera skolmat tillagad på råvaror från lokala producenter.

Vi är mycket stolta över att Lärarförbundet utsett Vadstena till en av Sveriges bästa skolkommuner 2016! Även i Sveriges Kommuner och Landstings öppna jämförelser ligger våra grundskolor i toppklass.

Rikt kultur- & föreningsliv

Hur vill du spendera din lediga tid? Med ett fiskespö i handen, på en vandringsled eller på en konstutställning?

Vadstena erbjuder ett rikt fritids- och föreningsliv, både inom idrott och kultur. Här finns simhall, sporthall, golfbana, ishall och en skidanläggning. Närheten till Vättern, Omberg och det östgötska slättlandskapet inbjuder till sport- och friluftsaktiviteter i naturen.

För den kulturintresserade finns ett stort utbud av konstgallerier, konserter, museum, sommaropera, teaterföreställningar och föreläsningar. Det finns även en kommunal kulturskola.

Vad vill du jobba med?

Vadstena är en kommun som präglas av småföretagaranda, internationella industrier, omvårdnad och turism. Här finns goda möjligheter att arbeta inom olika branscher, starta eget eller studera.

Ett flertal medelstora industrier, som arbetar över hela världen, har valt att förlägga sitt huvudkontor i Vadstena och är ständigt på jakt efter kompetent arbetskraft. Vadstena kommun är en av kommunens största arbetsgivare och kan erbjuda tjänster inom framförallt skola, barnomsorg och äldreomsorg.

En annan viktig bransch är besöksnäringen då ca 300.000 besökare väljer att komma till Vadstena varje år. Vill du studera är det möjligt att pendla till Linköpings universitet, men det finns även en populär folkhögskola i Vadstena.

Prisvärt boende

Vill du uppleva Vadstena 365 dagar om året? Det finns flera olika möjligheter för dig som är intresserad av att bli vadstenabo.

Här bor du sjönära nästan oavsett var och hur du väljer att bosätta dig, mitt i stan, i pittoreska Borghamn eller mer avskilt på landsbygden.  I Vadstena finns hyresbostäder med prisvärda hyror och under 2017 påbörjas arbetet med att bygga fler hyresbostäder.

Vill du äga ditt boende finns här möjlighet till sjönära boende och en rik landsbygd med många vackra gårdar för dig som drömmer om livet på landet. Vill du börja från grunden och skapa ditt eget drömboende så har vi byggklara tomter till förmånliga priser.

Vadstenafakta

Vadstena kommun består av tätorten Vadstena, småorten Borghamn samt en rik landsbygd med ett antal mindre orter.

7.349 invånare hade Vadstena kommun 30 september 2016.

Vadstena är landets 3:e bästa skolkommun.

2016 var Vadstena länets mest nyföretagsamma kommun med 15,1 nystartade företag per 1 000 invånare.

Mer information

Klicka på någon av länkarna för att läsa mer om vår vision.

SE FILMER OM VÄXANDE VADSTENA