I tidningen Allt om Resors egen skönhetstävling har redaktionen sammanställt en lista över Sveriges mest bedårande platser. Naturligtvis finns Vadstena med på listan!

De 12 platserna som finns med på listan över Sveriges vackraste städer är:
1. Stockholm
2. Visby
3. Nora
4. Ystad
5. Vadstena
6. Mariefred
7. Karlskrona
8. Östersund
9. Helsingborg
10. Kalmar
11. Halmstad
12. Kiruna

Motiveringen till Vadstenas placering lyder:

”Vackra Vadstena omges av fantastisk östgötsk natur och ligger vid Vätterns klara vatten. Staden i sig bjuder på en riktig historielektion.

Här finns Nordens bäst bevarade renässansslott samt Vadstena kloster som grundades redan på 1300-talet av Heliga Birgitta. Vadstena kloster betraktas som en av Sveriges viktigaste historiska platser. Här finns också Sveriges äldsta hus. Det är ett kungapalats från 1250, som sen blev det första klostret, och som numera är delar av ett klostermuseum.

I tillbakalutade Vadstena gör man bäst i att utforska stadens medeltida historia, bada i Sveriges näst största sjö, eller helt enkelt bara strosa runt bland kullerstensgränderna.

Eller vandra. Vadstena är utgångspunkt för pilgrimsvandringar. Andliga resor lockar allt fler. Under en pilgrimsvandring kombineras ett rikt kulturarv med en storslagen natur, och Vadstena är en bra start.”

Här kan du läsa hela artikeln